Inteligenta emotionala

In cartea sa « Inteligenta emotionala, cheia succesului in viata », Daniel Goleman spune ca inteligenta emotionala se refera la capacitatea de a recunoaste propriile emotii si sentimente si pe cele ale celorlalti, de a ne motiva si de a face un mai bun management al impulsurilor noastre spontane, cat si al celor aparute in relatiile cu ceilalti.

Inteligenta emotionala descrie calitati complementare, dar distincte de inteligenta cognitiva cuantificata prin IQ. Aceste doua tipuri de inteligenta – cea intelectuala, academica si cea emotionala- exprima activitatile unor formatiuni diferite ale creierului. Intelectul se bazeaza pe functiile neocortexului, iar centrele afectivitatii se afla in zonele arhaice, subcorticale ale creierului, cum vom vedea in continuare.

Inteligenta cognitiva, academica ne ajuta in urmatoarele privinte :

· Sa invatam lucruri noi

· Sa ne concentram asupra unor sarcini/ probleme/ exercitii

· sa retinem si sa ne reamintim informatii, fapte

· sa argumentam actiunile sau alegerile noastre

· sa gandim analitic si abstract

· sa rezolvam problemele pornind de la cunostintele acumulate ( judecata)

Inteligenta emotionala, insa, ne este utila ca sa facem alegeri bune in viata, sa stim cand sa actionam si cand sa ne retragem, sa alegem o slujba buna, un partener de viata potrivit etc. De aceea ea este denumita simplu « bun simt » sau « fler » sau « intuitie » ori « simt practic ».

O alta definitie a inteligentei emotionale este cea data de Reuven Bar-On, unul din parintii conceptului  : o gama de aptitudini, competente si calitati necognitive care pot influenta capacitatea unei persoane de a face fata presiunilor mediului. Si, am adauga , in final de a avea succes, succesul fiind aptitudinea unei persoane de a stabili si a realiza propriile obiective personale si profesionale. Cercetarile arata ca inteligenta cognitiva (IQ) este responsabila in proportie de 6% de succesul la locul de munca, iar inteligenta emotionala (EQ) de 27 – 45% in functie de domeniul supus studiului.

Cuvantul EMOTIE vine de la cuvantul latin « motere » care inseamna « a te da la o parte », ceea ce presupune ca orice emotie implica actiune, miscare. Emotia este ceva care ne tulbura, produce o miscare interioara. Eckart Tolle a definit emotia intr-o maniera metaforica : «  Emotia este o reflectare a mintii in corp ».

Orice emotie poate fi identificata prin doua cai:

examinand senzatiile din corp, locatia, natura si intensitatea lor

constientizand si analizand gandurile care insotesc emotiile ; cautam in acest mod tipare neproductive, periculoase chiar, de gandire .

Exista opt grupe mari de emotii, considerate fundamentale : mania, tristetea, frica, bucuria, iubirea, surpriza, dezgustul si rusinea, dintre care primele patru – MANIA, FRICA, TRISTETEA si BUCURIA – sunt universale, adica sunt recunoscute dupa expresia fetei oriunde pe Mapamond, chiar si de aborigenii din Noua Guinee care sunt izolati si nu beneficiaza de instruire.

Erasmus din Rotterdam a spus la vremea lui ca omul dispune de o minte rationala si de una emotionala, intre care exista urmatorul raport :

MINTEA EMOTIONALA / MINTEA RATIONALA

24 / 1

Domenii ale inteligentei emotionale ( Modelul Reuven Bar-On)

* Domeniul intrapersonal cuprinde : constiinta emotionala de sine, caracterul asertiv, independenta, respectul de sine, implinirea de sine.

* Domeniul interpersonal : empatia, responsabilitatea sociala, relatiile interpersonale.

* Managementul stresului : toleranta la stres, controlul impulsurilor

* Adaptabilitatea : testarea realitatii, flexibilitatea, solutionarea problemelor.

* Stare generala: optimism, fericire.

Natura si sursa inteligentei emotionale

De-a lungul milioanelor de ani creierul uman s-a dezvoltat de la baza spre varf, ceea ce reprezinta traseul evolutionist, care astazi se poate observa in dezvoltarea embrionului uman.

  1. TRUNCHIUL CREIERULUI este partea primitiva a creierului, aflata in jurul maduvei spinarii. Aceasta radacina a creierului, comuna tuturor speciilor, regleaza functiile de baza ale vietii: respiratia, metabolismul, controlul reactiilor stereotipe, miscarile.
  2. SISTEMUL LIMBIC, sub forme de inele care inconjoara trunchiul creierului, s-a dezvoltat la mamifere. El este centrul de comanda al emotiilor , care de-a lungul timpului a evoluat din centrii stravechi ai emotiei, care si ei s-au dezvoltat pornind de la simtul olfactiv, considerat radacina vietii emotionale. Pe masura ce a evoluat, sitemul limbic si-a dezvoltat doua instrumente : invatatul si memoria.
  3. NEOCORTEXUL, care la Homo sapiens este mult mai mare decat la oricare alta specie, este responsabil cu gandirea, rodul activitatii centrilor nervosi care pun cap la cap si inteleg ceea ce percep simturile. Supravietuirea se datoreaza capacitatii neocortexului de a crea strategii si planuri pe termen lung.

Pentru ca centrii superiori ai creierului ( neocortexul) s-au dezvoltat din zona periferica si din sistemul limbic, zonele emotionale ( ale sistemului limbic) sunt traversate de milioane de circuite neuronale care sunt legate intre ele si strabat neocortexul. Se poate, deci, trage concluzia ca centrii emotionali au o mare putere si influenteaza functionarea restului creierului, inclusiv a gandirii. Cum spuneam anterior, centrii emotionali formeaza sistemul ( creierul) limbic, iar printre acestia se afla NUCLEUL AMIGDALIAN, care este specializat in emotii.

De nucleul amigdalian este legata afectiunea si orice fel de emotii, acesta actionand in mod automat, cu o reactie de tipul “lupta sau fugi”, ca raspuns la un pericol sau o urgenta din mediu.

Automatismele sunt reactii rapide bazate pe sentimente, emotie si care sunt gravate in sistemul nostru nervos, prin circuite neuronale care au asigurat supravietuirea speciei timp de milenii.

Cand reactia din impuls o copleseste pe cea logica ( reactia neocorticala – gandita – este mai lenta pentru ca presupune parcurgerea mai multor circuite si are nevoie de mai mult timp ca sa se produca, dar este mai logica si mai judicioasa), inseamna ca nucleul amigdalian are rolul crucial. El este un fel de serviciu de urgenta: daca apare un pericol, declanseaza reactii. Reactia « lupta sau fugi » este specifica animalelor, dar oamenii mai au pe langa aceste doua posibilitati si un intreg repertoriu de reactii emotionale : sa convinga, sa caute simpatie, sa braveze, sa fie ca un zid, sa fie dispretuitori etc.

In traseul emotional exista o legatura intre nucleul amigdalian si lobii prefrontali, foarte importanta pentru ca ea regleaza in mod fin emotiile. Nucleul amigdalian da semnalul, iar lobii prefrontali stabilesc, uneori calmeaza, tipul de reactie. Lobul prefrontal stang este responsabil cu emotiile pozitive, iar cel drept este locul unde se creeaza emotiile negative.

Cum sa dam inteligenta emotiilor noastre ?

Este in primul rand necesar sa constientizam ceea ce simtim, sa intelegem sentimentele, semnele pe care le inregistram la nivel somatic, sa fim constienti de gandurile pe care ni le provoaca ceea ce simtim, sa sesizam diferentele dintre sentimente si cauzele lor. Sunt mai multe stiluri de a stapani emotiile :
Autoconstientizare – persoanele isi constientizeaza emotiile negative, dar nu mediteaza in mod excesiv la ele, iar proasta dispozitie nu devine o obsesie, astfel incat ies mai usor din aceasta stare ; inteligenta ii ajuta sa stapaneasca emotiile ;
Inchidere in sine – persoanele nu reusesc sa scape de emotiile negative, nu detin controlul asupra vietii lor emotionale ;
Acceptare – persoanele isi inteleg sentimentele, dar le accepta asa cum sunt si nu doresc sa le schimbe ; persoanele deprimate accepta sentimentele negative si nu fac nimic sa le schimbe, adica se resemneaza.

Emotiile imbogatesc ; un model mintal care le ignora este unul saracit. In emotii exista inteligenta in sensul ca inteligenta poate fi atasata emotiilor, adica poti intelege ceea ce simti si ceea ce declansezi in jurul tau, te poti controla, poti anticipa si simti cu « al saselea simt » un pericol sau o oportunitate, poti crea aliante , poti fi rezonant si poti avea succes, toate astea insemnand sa lucrezi inteligent cu emotiile tale. In acelasi timp, inteligenta fara emotie ne conduce la decizii proaste, deci la rezultate proaste, asa incat nici inteligenta fara emotie nu este o varianta buna.

Exista persoane, insa, numite alexitimici, care sunt incapabile sa isi exprime emotiile, nu si le explica, nu le identifica si, ca atare, este ca si cum ele nu ar exista. Aceste persoane au deficiente la nivelul sistemului limbic, ceea ce le impiedica sa inteleaga sentimentele. Daca nu pot constientiza ceea ce simt in legatura cu anumite lucruri/persoane, ele nu pot avea preferinte si nu stiu ce sa aleaga, pentru ca nu au criterii. Criteriile vin de la o ierarhie interna pe care o facem in functie de cat de mult ne place sau ne dorim ceva. De asemenea, memoria emotionala ne ajuta, ea declansand amintiri ale sentimentelor produse de anumite situatii, de persoane, de lucruri si de fapte din trecut, iar in momentul in care simtim aceleasi sentimente, stim ce sa alegem. Nu este cazul alexitimicilor, care sunt in permanenta nehotarati, caci le lipsesc reperele emotionale.

Revenind la normalitate, cheia deciziilor sanatoase este sa fim in acord cu sentimentele noastre, adica sa devenim constienti de ele si sa le respectam. Atunci cand in interior « vocea » ne spune ca ceva nu este in regula, este bine sa fim intelepti si sa evitam situatia neplacuta. Intelepciunea emotionala adunata din experienta ne va indica visceral daca trebuie sa fugim de ceva, sau daca este o ocazie si nu trebuie sa o ratam. Constientizarea de sine este facilitata de psihoterapie. Freud spunea ca o mare parte din viata emotionala este inconstienta, iar aducerea ei in constient se face prin psihoterapie.

Reclame
Scrie un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s