CONEXIUNI

In acest moment al existentei mele “elementul” (sir Ken Robinson), “sensul”, “the good life” ori “starea de bine” ma preocupa mult, tot asa cum in urma cu 10-15 ani se intampla  cu emotiile si inteligenta emotionala. Interesant este ca temele se leaga frumos.

In cartea sa “Authentic Happiness” Martin Seligman, parintele psihologiei pozitive, ne spune ca adevarata fericire inseamna sa iti utilizezi superputerile in fiecare zi, astfel incat sa simti ca viata ta are sens si, in plus, sa pui aceste talente si trasaturi morale in slujba a ceva mai important decat propria ta existenta, ceea ce iti aduce scop in viata. Sens si scop, iata combinatia de cautat in existenta noastra. Seligman face si diferenta intre “the pleasant life” si “the good life”. Prima se refera la cautarea continua a achizitiilor materiale, dar si a faimei sau a puterii,  lucruri care dupa ce le obtii nu te mai satisfac, cea din urma fiind o existenta care ne aduce fericire. Ne place ceea ce suntem si ceea ce facem, nu simtim curgerea timpului pentru ca actiunile noastre au sens, avem energie si totul ne iese asa cum ne dorim.  In “Flourish”, urmatoarea sa carte pe aceeasi tema, Seligman  largeste conceptul si ne spune ca fericirea este parte a ceva mai cuprinzator, anume starea de bine (Well Being), care pe langa fericire include relatiile sociale si realizarea (achievement). Finalmente, zice Seligman, starea de bine si nu doar fericirea este tematica potrivita a psihologiei pozitive. Altadata, voi scrie mai mult pe aceasta tema.

Cercetarile indica faptul, dar asta este pana la urma doar o conventie, ca starea de bine sau buna starea se refera la cinci domenii majore ale existentei noastre: cariera (iti place ceea ce faci zi de zi), social ( ai parte de relatii solide si de iubire in viata), finante personale (simti ca  gestionezi bine ceea ce detii), sanatate ( stare fizica buna si energia de a indeplini tot ce ti-ai propus), comunitate ( sentimentul de implicare in zona in care locuiesti). Cam 66% dintre oameni se prezinta bine la cel putin unul dintre aceste aspecte si doar 7% declara ca o duc minunat in toate cele cinci. Daca fericirea autentica sau starea de bine presupune sa iti mearga bine pe toate cele cinci planuri, totusi studiile arata ca buna starea generala este data in mare masura de faptul de a-ti fi gasit elementul in cariera.  Asta inseamna sa iti ocupi timpul si mintea cu ceva care iti place, iar rezultatul sa aiba sens ( si scop) si explica de ce a avea o cariera (de succes- demonetizat cuvant!) este atat de important in zilele noastre.

Exist intr-o bula de emotii pozitive si vreau sa impartasesc ceea ce stiu si ceea ce ma ajuta sa ma mentin acolo. Pentru mine, sa fiu in elementul meu inseamna sa ma aflu in lumea ideilor, a cunoasterii, a frumosului si a tot ceea ce se naste din combinarea lor. Mai inseamna sa contribui cumva, sa nu pastrez doar pentru mine, sa daruiesc si sa schimb vieti… si, uite! asa, a aparut rolul de trainer, cel de facilitator si mai recent, cel de mentor&coach, acesta din urma reprezentand in acelasi timp sansa de a ma aseza sub o palarie mai mare, aceea  de a oferi educatie de calitate copiilor din Romania ( deocamdata doar unei mici parti) si de a contribui la transformarea sistemului de educatie din Romania. Asa spus, suna important si imposibil. Noroc cu coaching-ul, ca mi-am adus aminte ca atunci cand sarcina este uriasa si  descurajatoare, dar vrei -totusi- sa o duci la bun sfarsit, adica in primul rand te incumeti sa o faci, Solutia este sa gandesti si sa actionezi pas cu pas. Primul pas, cel mai mic si mai usor fiind facut, te indrepti apoi spre urmatorul … si tot asa pana la final. Cu incredere si cu determinare. De aceea nu ascult si nici nu intru  in polemica cu cei care – ei stiu !- spun ca este imposibil. Este, intr-adevar, imposibil, pana nu incerci. Asadar,eu incerc, si nu de una singura, ci impreuna cu alti oameni inimosi si dedicati educatiei, colegii mei minunati de la Teach for Romania. Alaturi de ei nimic nu pare greu, iar prezenta copiilor din cand in cand in viata mea imi da o energie nebanuita si o pofta incredibila de a infrunta toate greutatile, toate rezistentele si toate obtuzitatile.

Reclame

2 gânduri despre „CONEXIUNI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s