UN ALT FEL DE ANTRENAMENT AL COMUNICARII

Am mai spus şi cred că am şi scris : felul în care comunicăm arată cum gândim, iar modul în care gândim dă indicii despre acţiunile noastre. Cu alte cuvinte, vom şti dacă o persoană va avea succes în ceea ce face în funcţie de ceea ce spune.Urmărim, deci, secvenţa MESAJ– GÂNDIRE– ACŢIUNE.

S-ar putea să nu fim mulţumiţi de viaţa noastră şi să dorim să schimbăm ceva, dar să nu ştim de unde să începem. Este bine de ştiut că putem induce o schimbare urmând secvenţa de mai sus, astfel: lucram asupra tiparelor de limbaj pentru a ne modifica gândurile, iar ca efect vom schimba modul în care acţionăm. Poate că la început este mai uşor dacă cineva identifică tiparele, le decodifică, pentru ca apoi să propună versiuni îmbunătăţite ale acestora. Nu înseamnă că  nu suntem destul de inteligenti sau de intuitivi ca să reuşim singuri, ci doar că suntem prinsi  în acel model repetitiv şi nu reuşim să înţelegem ce ni se întâmplă. Devenim astfel prizonieri ai tiparelor care ne ridică obstacole şi ne împiedică să avem succes. De aceea este nevoie de o intervenţie din exterior, fie de un training de comunicare, fie de coaching sau mentoring. Ochiul unui străin avizat sesizează foarte repede “nepotrivirea”, disonanţa sau ruptura dintre vorbe şi fapte, ori dintre vorbe şi aşteptările persoanei. Aşteptările care nu au acoperire în fapte produc insatisfacţii, vinovăţie, demotivare, stări de spirit negative, în tot cazul. Ei bine, putem evita toate acestea dacă suntem atenţi şi acţionăm asupra tiparelor de limbaj cu pricepere şi cu perseverenţă.

“Trebuie să…” este o expresie pe care o aud adesea. Ea reprezintă un imbold pe care oamenii şi-l dau lor înşişi pentru ca să facă ceva care nu le place. Cu cât îşi doresc mai puţin să facă acel lucru, cu atât îi auzi zicând mai des “trebuie să…”. În termeni de Analiză tranzacţională, acesta este glasul “părintelui”, al supra-eului din personalitatea fiecăruia, cel care impune, care ne obligă să acţionăm într-un anumit mod. “Trebuie să” face parte din categoria comenzilor internalizate prin educaţie, care devin adesea mai puternice decât propria voinţă şi ies la iveală cu precădere atunci când suntem pe “pilot automat”, când suntem lipsiti de ATENŢIE faţă de noi înşine şi faţă de ceea ce ne înconjoară.  Şi când ne gândim  la ceea ce vine din trecut sau la “drobul de sare” care poate cădea mâine. În acele cazuri, nu mintea conştientă răspunde unei situaţii actuale, ci tiparul comportamental învăţat din copilărie. Şi ce se întâmplă dacă  răspunsul este unul nepotrivit la realitatea imediată? Se întâmplă un eşec, motiv pentru care adesea dăm vina pe alţii sau pe faptul că nu am avut noroc. Doar atenţi şi implicaţi în ceea ce facem în fiecare moment putem fi racordaţi corect la realitate. Doar aşa putem da replica validă. Şi nu mă refer doar la cuvinte, ci şi la acţiuni, iar mesaje şi acţiuni corecte înseamnă REUŞITĂ, indiferent la ce domeniu ne referim.

Alt exemplu: “Nu vrei să ştii ce greu a fost…” . De ce « nu vrei »?, deci NU, când mai pozitiv ar fi să spui « A fost greu, dar a trecut ».

“DA, dar…” , altă formulă criminală, pe care o auzim  în gura unor Gică-contra şi nu numai. Adică te aprob, însă tot eu ştiu mai bine. Deci e ca mine, nu ca tine, şi în loc să fie bine, este rău, pentru că aşa vreau eu.  Groaznic, nu-i aşa? Cam asta este lumea în care trăim: ne facem rău unii altora, uneori doar din vorbe şi adesea nici nu suntem conştienţi de asta. Nu ne dăm seama sau nu ne pasă de efectele mesajelor, de imaginea pe care o creează, de faptul că ne afectează.

Iată, deci, de ce cuvintele sunt atât de importante. Ne uităm la colegul de şcoală care are succes în afaceri sau la vecinul cu « lipici » la fete… ei bine, nu ne ajută dacă îi invidiem. Ar fi mai înţelept să căutăm cauza pentru care nouă nu ne iese şi apoi să acţionăm. Genul de intervenţie – din panoplia NLP – pe care l-am propus nu este singurul, dar eu cred în el şi de aceea funcţionează. Mă străduiesc, de asemenea, să conving şi pe alţii că îi va ajuta .  Concluzia: avem nevoie din când în când de un antrenament al comunicării.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s