CURAJ SI PERSEVERENTA

Este foarte greu să ajungi să petreci ceva timp tu cu tine în vremurile noastre… Aş zice că e aproape imposibil dacă ai „program”, înţelegând prin asta că altcineva decide în locul tău, fie în plan profesional, fie în cel personal. Slujba, familia, treburile casnice, interacţiunile sociale, toate necesită timp şi, ştiu bine, mulţi dintre noi nu excelează la capitolul organizare timp şi prioritizare activităţi. Funcţionăm, prin urmare, mult prea mult pe „pilot automat”. Viaţa noastră se derulează conform unor rutine care ne dau senzaţia că ne descurcăm, dar de fapt toate astea ne fac prizonieri într-un cadru mult prea restrictiv  şi  ne înstrăinează.

 Trăim sub imperiul lui „trebuie să”. Avem, deci, multe de făcut şi nu mai putem trăi fără a le bifa ca executate. Poate dacă ne-am acorda  răgazul de a ne întâlni cu fiinţa interioară, cu propriile dorinţe şi scopuri – ce vreau eu cu adevărat să se întâmple?- am afla că nimic nu „trebuie” şi că avem destule dorinţe refulate pentru că nu le găsim loc alături de lunga listă de „TREBUIE SĂ”. Aşa, pe nesimţite, devenim nefericiţi şi nu ştim de ce.

 Ne complacem, mai bine zis, acolo, deşi uneori răbufnim plini de resentimente. Suntem prea reactivi, prea pasivi în legătură cu viaţa noastră. Nu ştim ce vrem, ce putem şi nu alegem ce să facem. Aşteptăm ca viaţa să ne ducă ea pe noi, aşteptăm ca alţii să decidă încotro ne îndreptăm, când s-ar putea ca, acordându-ne timp nouă înşine, să descoperim lucruri surprinzătoare. De pildă, că urâm profesia pe care ne-am ales-o. Sau că frica ne paralizează în momentele-cheie şi ne împiedică să scoatem la suprafaţă ceea ce este mai valoros în fiinţa noastră. Uneori afirmăm cu regret că  nu am avut noroc. Eu aş zice, mai degrabă, că nu am avut curaj. Chiar şi pentru ieşirea din tipar ne trebuie curaj şi perseverenţă, calităţi care multora dintre noi le lipsesc.

 Fricile interioare ( de eşec, de abandon, de moarte, de…) sunt bariere pe care, singuri sau cu ajutor, ar fi de dorit să le conştientizăm. Mai întâi conştientizare, deci timp petrecut cu noi înşine, apoi acţiune corectivă. Când ne dăm seama cât de puţin am realizat din ceea ce ne doream, s-ar putea să facem pasul în afara tiparului. Schimbarea presupune efort, riscuri, un dezechilibru, o rupere de ritm, deci un recul în prima fază. Dacă rezistăm, şi o facem pentru că ne dorim intens acea schimbare, vom putea trece în zona  de „înainte cu viteză maximă” în care se cristalizeză schimbarea. Vor veni atunci realizările şi satisfacţia. Dintr-o dată perspectiva se modifică… este mai luminoasă, mai plină de energie şi de încredere în forţele proprii. Încerci atunci sentimentul că nimeni şi nimic nu-ţi poate sta în cale.

 Nu a fost uşor să ajungi acolo, a fost nevoie doar de CURAJ şi de  PERSEVERENŢĂ.

Reclame

2 gânduri despre „CURAJ SI PERSEVERENTA

  1. Draga mea Nicoleta… citind cele scrise de tine ( dealfel confirmate de propriile mele trairi , ganduri si sperante ) totul pare relativ simplu. Numai ca iesirea din sistem ( aici stii despre ce vorbesc pentru ca am facut impreuna parte din acest sistem ) este taredificila la momentul actual. TOTUSI, deviza este asa cum bine zici CURAJ si PERSEVERENTA. Mi-a facut mare placere sa te regasesc pe acest blog si sa-ti citesc ” gadurile”… Este prima si categoric nu ultima vizita ! 🙂

    • Ma bucur, Dana, ca rezonam. Pentru mine este foarte important sa produc un declic in interiorul celor care citesc, asa incat ei sa faca pasi inainte, sa se dezvolte si sa fie mai multumiti de ei insisi. Stiu ca iesirea din sistem este grea, dar nu uita ca tu esti parte si a altor sisteme mai mici pe care le poti influenta. Succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s