JURNAL ANDALUZ (ultima parte)

MALAGA

 Este oraşul în care s-a născut Pablo Picasso ( şi a trăit până la 10 ani,  pentru ca ulterior să revină rar, niciodată după împlinirea vârstei de 19 ani) şi unde, oferind astfel o compensaţie, marele artist a dorit să existe un muzeu al său şi a donat o parte din creaţia sa în acest scop.

 Este oraşul luminii solare, al căldurii, al albastrului marin, al palmierilor ;i portocalilor plini de flori. Vă imaginaţi ce miros ne-a îmbătat în timp ce umblam prin ploaie pe malul Mării Mediterane? Eu îl simt şi acum, întoarsă acasă.

 Un oraş încărcat de istorie, în care dăinuie ruine feniciene ( le-am văzut, în mod surprinzător încorporate, dar bine puse în evidenţă la subsolul Muzeului Picasso), amfiteatrul roman, Alcazaba maură şi clădirile de secol XIX sau XX. Într-o zonă centrală nu tocmai întinsă le găseşti pe toate şi eşti copleşit de acest puzzle istoric  a cărei anvergură acoperă milenii, dar şi de capacitatea oamenilor de a proteja şi de a pune în valoare acest patrimoniu cultural. Nou şi vechi laolaltă,  cetate, catedrală ( neterminată, însă), ruine şi mozaicuri romane, clădiri cu faţade somptuoase, minunat decorate, bulevarde străjuite de palmieri, natură verde şi incredibilul miros de flori de citrice, care rămâne – în sufletul meu –  emblema olfactivă a oraşului Malaga. 

SEVILLA

 Îmi evocă puterea şi gloria imperiului spaniol, cu bogăţia şi stilul colonial al multora dintre clădirile sale. Chiar în centru, Catedrala şi Giralda (turnul-emblemă al oraşului) stau mărturie veacurilor trecute, culturilor şi luptei dintre acestea. O luptă care a dat rezultate intrate în Guiness Book –  cu cel mai mare interior de catedrală din lume. Bogăţie şi îndemânare: capele şi altare minunat decorate, porţi/uşi sculptate, preţioase obiecte de cult, statui, mormântul lui Cristofor Columb ( se zice) şi, mai presus de toate, incredibila transformare a unei moschei în biserică creştină. Impresionant şi turnul Giralda, construit pe locul unui vechi minaret, cu rampe, nu cu scări, astfel încât să poată fi urcat călare. Panorama oraşului din vârful Giraldei este măreaţă. Acolo sus te simţi mic şi neînsemnat, dar incredibil de norocos. Monumente, poduri, Guadalquivir-ul care curge liniştit,  îmblânzit de multele amenajări hidrotehnice, Alcazar-ul, vechea fabrică de tutun transformată acum în Universitate, piaţa Encarnacion cu „ciuperca” sa uriaşă, denumită Metropol Parasol (  un concept arhitectonic modern şi multifuncţional, plasat într-o zonă foarte diferită din punct de vedere stilistic), Toro del Oro, grădini… o minune vie.

 Alcazar, cetate-palat ridicată de conducătorii mauri, apoi restaurată şi îmbogăţită de regii creştini. Grădini superbe. Mireasma de flori de portocal, dar şi de magnolii, ne însoţeşte peste tot. Grădina engleză ne surprinde cu păunii mândri şi cu ţipetele lor speriate ( de grupuri mari şi gălăgioase). Marele bazin, cel mai vechi din oraş, pentru care au fost construite captări în urmă cu mai bine de o mie de ani, este plin de peşti, iar zgomotul  apei căzând de la înălţimi îţi evocă  forţa unei cascade. Este o sărbătoare a simţurilor. Când crezi că ai descoperit ce era mai frumos, apar alte şi alte sculpturi, picturi murale foarte vii, ornamente bogate în stil maur, ceramică … frumuseţea te copleşeşte.

 Piaţa de Espana. Plouă şi, totuşi, avem în faţă o imagine de vis. Canal, bărci, podeţe, omniprezentele decoraţiuni din ceramică viu colorată , mirosul de verdeaţă udă în parcul Maria Luiza de alături, arhitectura clădirilor care alcătuiesc piaţa, fântâna din centru şi sunetul apei şi oamenii…o lume veche şi o lume nouă trăind împreună.

 Plimbându-ne pe străzile înguste am descoperit palate, grădini interioare, magazine şi baruri şi m-am lăsat cuprinsă de uimire la fiecare pas. O curte interioară, o faţadă de clădire, balcoanele din fier forjat, un palat cu ornamente incredibile apărut surprinzător în spatele unei uşi frumoase. Uimire, plăcere, bucurie şi … durere. Când umbli mult te dor toate, dar măcar sufletul este plin. Nu poţi vedea totul, însă ai trăit o experienţă care te inspiră şi îţi dă avânt. De-acum totul este posibil!Imagine

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s