PREVIZIUNI 2013

Încerc acum să fac un exerciţiu de stimulare intelectuală şi îmi folosesc gândul pentru a imagina o lume viitoare. Primul pas, mic, este legat de viitorul apropiat: 2013. Deci, ce va însemna anul 2013 pentru noi, oamenii în general, şi noi românii în special?

România: este an de revenire după cele două ture de alegeri din 2012; mă aştept ca viaţa politică să fie mai calmă, iar politicienii să se gândească mai mult înainte de a tulbura “apele”, căci românii s-au săturat de manevrele lor şi îi sancţionează. Stabilitate. Economia are şanse să crească.

Uniunea Europeană: noi tensiuni sociale şi politice, o Franţă foarte slăbită de deficit şi politici populiste, o Germanie care, milităreşte, îşi va depăşi stagnarea, un cortegiu de ţări luptându-se cu austeritatea şi altele în Est care îşi revin.

Globalizare: mă citez „nu văd viitorul ca fiind al conglomeratelor multinaţionale, ci al unor organizări de sisteme mici, interdependente, unite de comuniunea de valori şi de principii. Va fi mai important în continuare ca producerea de valoare să fie dublată de preocuparea pentru dezvoltare durabilă, reducerea sărăciei, asigurarea resurselor necesare vieţii de zi cu zi, asigurarea accesului egal la resurse, împărtăşirea şi valorificarea experienţei etc. Acum sună pretenţios, dar pentru generaţiile viitoare acesta va fi un „modus vivendi”, iar omenirea – dacă vrea să mai existe- este obligată să devină înţeleaptă şi să înveţe să valorifice la maximum sistemele mici. În tot cazul, mai mult decât o face acum.” Societatea conştientizează rolul sistemelor mici şi adoptă politici de sprijin în consecinţă.

Cunoaştere/Educaţie: continuă fenomenul democratizării cunoaşterii prin crearea de comunităţi strategice de creare colaborativă de cunoaştere într-o lume deschisă, ceea ce va conduce la progrese mari în dezvoltarea inteligenţei colective. Nu încă în România. Internetul rămâne mediul principal de acţiune, dar vor apărea surprize şi în acest domeniu. În privinţa educaţiei, vom vedea mai des metode individualizate, flexibile de dezvoltare. La noi învăţământul îşi aşteaptă încă reforma.

Profesii: profesiile din domeniile inginerie şi IT vor avea mare căutare; cercetătorul apare în opţiunile companiilor româneşti de talie mare; dezvoltarea competenţelor soft ale angajaţilor va deveni o practică mai des utilizată, conştientizându-se faptul că managementul conflictelor, lucrul în echipă, comunicarea, negocierea ş.a. au rolul de a susţine şi potenţa competenţele tehnice .

Afaceri: afacerile mici şi mijlocii vor furniza modele creative de supravieţuire într-o lume a globalizării. În Romania fondurile europene vor aduce o parte din resursele financiare necesare şi mediul de afaceri va suferi modificări (în bine!) în privinţa practicilor etice.

Scenariul, chiar incomplet, este unul optimist, după cum se poate vedea. Dacă tot dau greş cu predicţiile lor chiar şi marile „oracole” ale planetei, de ce m-aş teme eu? De ce să nu aleg să văd partea plină a paharului ? Ştiu că pe parcurs unele direcţii vor fi infirmate, iar altele se vor îmbogăţi cu noi informaţii. Se vor contura şi direcţii noi, de care acum nu sunt conştientă. Este firesc în lumea contemporană, aflată în continuă şi rapidă mişcare. Decât să fim pasivi şi nepăsători, este preferabil să facem o previziune eronată. Mi se pare important, însă, să înţelegem societatea în care trăim şi să contribuim câtuşi de puţin la schimbarea ei, prin eforturi continue, inspirate, conjugate.

Reclame

3 gânduri despre „PREVIZIUNI 2013

  1. Ce te face sa crezi asta: „nu văd viitorul ca fiind al conglomeratelor multinaţionale, ci al unor organizări de sisteme mici, interdependente, unite de comuniunea de valori şi de principii.”? Toate indicativele sunt catre monopolizare si concentrarea puterii in miinile citorva corporatii care vor detine monopolul pe finante, mincare, sanatate si noile tehnologi.

    • Idealismul meu ma face sa vad asta si logica supravietuirii, caci daca nu va fi asa cum am scris( in sensul ca multinationalele vor exista in continuare, dar nu vor mai domina lumea, iar retelele vor deveni dominante)societatea va merge din rau in mai rau. In fine, nu ma dau viitorolog, am facut doar un exercitiu… asa … ca un profan… la inceput de an. Fara suparare!

      • M-asi bucura mult sa ai dreptate! Si in mod sigur ai avea, daca supravietuirea si dezvoltatea armonioasa ar fi considerate prioritare profitului, dar deocamdata nu sunt. Lumea are MARE nevoie de optimisti ca tine!!! si sa speram ca cei ce iau decizii va vor si asculta (sau vor fi macar destul de speriati de pesimistii ca mine…)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s