LA CE FOLOSESTE AZI CULTURA?

Ieri, 26 aprilie 2012, Jurnalul cultural de la TVR (canalul CULTURAL) a împlinit 10 ani. La mulţi, mulţi ani, cu bucurie şi inspiraţie! Şi multe informaţii despre ce facem bine şi frumos noi, românii.

Am simţit nevoia să marchez evenimentul cu câteva gânduri, pentru faptul că acest jurnal mi se pare a fi o rază de lumină în peisajul cenuşiu şi dezolant al emisiunilor de ştiri -şi nu numai – din audiovizualul autohton.
Argumentul primordial este, însă, acela că din orice perspectivă ai privi, cultura reprezintă o marcă a identităţii naţionale. Este prea importantă pentru a fi neglijată.

Dacă ne-am face ca popor o analiză SWOT, cultura ar reprezenta un punct forte. Şi dacă am fi cu adevărat deştepţi ( altfel decât băieţii din energie!), am valorifica acest atu în ţară şi peste hotare. Nu o facem suficient, poate şi din lipsă de bani, în mod cert din lipsă de ştiinţă a marketingului cultural. Persoanele răspunzătoare de cultura română se dovedesc a nu fi cei mai buni profesionişti în promovare şi atragere de fonduri pentru a susţine actul cultural şi pe creatorii săi. Păcat!

Nu este singura “bubă” de pe obrazul ţării… durerea mare este că tot mai puţini concetăţeni sunt atraşi de evenimente culturale ( teatru, concerte, expoziţii de artă plastică, lansări de carte ş.a.) şi extrem de puţini sunt consumatori de cultură. În societatea de azi, mercantilă, competitivă, grăbită şi bulversată de miturile bani şi putere, cultura se luptă să supravieţuiască.

Este o pierdere imensă. Evenimentele culturale şi obiectele de artă au darul să purifice şi să îmbogăţească spiritul. Prin metaforă -ca mijloc generic de exprimare- cultura, artele în general, ne vorbesc despre o realitate de multe ori crudă, nedreaptă sau insuficient cunoscută, şi o fac într-o manieră acceptabilă pentru oricine, o manieră care nu poate fi atacată ori contestată. Mai precis, metafora îi vorbeşte fiecăruia pe limba lui şi fiecare individ interpretează în mod personal limbajul metaforic. Este un mare câştig.

Cultura reprezintă şi o modalitate de a face educaţie prin frumos şi de a aduce în atenţie o trăire superioară, spirituală, într-o lume eminamente materialistă. Avem nevoie de cultură? Răspunsul meu este, aţi ghicit!, DA din toată inima.

Avem nevoie de cultură ca să ne curăţăm de balastul relaţiilor eşuate, de durerea eşecurilor, de urâţenia unor locuri sau a unor fapte ale semenilor noştri (poate şi ale noastre?). Avem nevoie să ne încărcăm pozitiv şi să ne multiplicăm forţele pentru a face la rândul nostru lucruri deosebite. Puţin câte puţin, cu efort din partea fiecăruia dintre noi, se construieşte binele şi frumosul. Este înţelept să învăţăm din lecţiile culturale. Sigur că o persoană care are poziţie, notorietate, bani sau orice combinaţie dintre acestea trei, îşi permite să ignore cultura, însă amprenta culturală, elementul unic de identitate pe care ţi-l dă interiorizarea culturii, poate face ca banul, notorietatea sau poziţia să capete o strălucire aparte. Sunt sigură că utilizate cu înţelepciune, ar folosi interesului general.

Aşadar, salut din toată inima “Jurnalul cultural” şi doresc tuturor românilor să profite din plin de mesajul său şi să se dezvolte / să se îmbogăţească spiritual, devenind telespectatori fideli. Acum, că am văzut jurnalul din 26 aprilie, mă bucur că am cunoscut pe oamenii din spatele ecranului, gândurile şi speranţele lor. A fost o emisiune foaaarte frumoasă! Felicitări!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s