SI ACUM CE FACEM ?

Zile multe de proteste. Frustrări. Răbufniri. Nemulţumire… îndreptăţită, de altfel.
Mărturisesc că stau pe margine şi analizez din când în când solicitările protestatarilor, modul lor de manifestare, ca şi intervenţia autorităţilor. Este, de asemenea, interesantă reacţia clasei politice, care a « culminat » cu discursul preşedintelui.

Cred că orice ar spune acum atât puterea, cât şi opoziţia, nu ar fi bine primit, pentru că cetăţenii acestei ţări se răzvrătesc, de fapt, împotriva clasei politice, a minciunilor, abuzurilor, aroganţei şi exceselor sale. Ştim, deja, că deşi se “bat” în faţa mass-media –imaginea deh! – atunci când nu sunt urmăriţi de camerele de luat vederi interesele de afaceri îi aduc laolaltă. Aşadar noi, cei mulţi, suntem dezgustaţi şi ne-am săturat să fim etichetaţi ca “masă de alegători”, “stupid people” sau cum ne-or mai fi zicând ei. Suntem oameni, pentru Dumnezeu!, şi vrem să fim trataţi cu onestitate, cu respect şi cu înţelegere. Vrem să se înţeleagă o dată pentru totdeauna că voi sunteţi acolo pentru noi şi nu invers. Şi vrem ca, în sfârşit, să faceţi politică pentru noi, nu în folosul vostru, al clasei politice. Asta presupune schimbare de mentalitate şi mă gândesc că este greu cu stomacul plin, cu conturi grase în bancă, maşini luxoase, avioane etc….

Pentru mine, ieşirea oamenilor în stradă, ca fenomen, înseamnă manifestarea spiritului civic, esenţa democraţiei. Nota bene! Că unii sparg, distrug, se manifestă violent… asta ne arată că civismul nostru este imatur. Dar este bine, se fac progrese. De aceea au ieşit oamenii în stradă, ca să producă o schimbare în starea de lucruri actuală. Dacă urmăresc o teorie conform căreia schimbarea începe de la marginea (în cazul acesta protestatarii) sistemului (societatea în ansamblul ei), ca un experiment, un test, o interventie-pilot, pentru ca apoi să se extindă la nivelul întregului sistem, parcă faptele încep să capete sens. Oricum avem de aşteptat, pentru că experimentul este abia la început.

CE FACEM ÎN CONTINUARE ?
Nu am pus degeaba întrebarea. Am ferma convingere că nu putem sta să contemplăm protestele, cum nici ei, protestatarii, nu obţin prea multe dacă nu trec la următorul pas, mai pragmatic.
Eu pot să vorbesc doar din perspectiva celui care stă pe margine şi analizează. Citeam azi o opinie că prima lună a lui 2012 este pierdută pentru business, ca şi pentru absorbţia fondurilor structurale. Subscriu. Nu stăm pe un “munte de bogăţie”, suntem codaşii UE, aşa că singura noastră şansă este să ne vedem de treaba pe care o are fiecare cu profesionalism, cu bună credinţă şi cu entuziasm, dacă se poate. Pentru asta, este nevoie ca fiecare individ să facă lucrurile la care se pricepe mai bine ( poate începe cu a recunoaşte atunci când nu se pricepe la ceva şi a lăsa, onest, locul altuia mai bun) şi să pună pasiune în ceea ce face, că rezultatele bune vin de la sine. Fiecare individ, muncind bine pe locul lui mărunt în societate, contribuie enorm la binele comun.

Doar să te complaci, să aştepţi, să te revolţi sau să te plângi, nu te ajută prea mult în această situaţie. Mă rog, merg şi astea, dar ca o etapă – limitată în timp – de descărcare a energiilor negative, după care suntem NEVOIŢI să alegem INTERACŢIUNEA cu cei care gândesc la fel şi apoi, ACŢIUNEA solidară, concertată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s