De ce cred eu ca Romania merge anapoda?

In ultimul timp m-am detasat de stiri, talk-show-uri si alte suete pentru ca totul mi se pare un scenariu resapat. Nici cei care sunt “guru”, “analisti” sau ce or mai fi ei nu merita ascultati. Se repeta, bajbaie, fac “praf”… avem noi o expresie, dar nu-mi permit sa o scriu aici. Aiureli pentru alti oameni care au timp de pierdut in fata televizorului.

Deci, de ce merge Romania anapoda?

• Pentru ca nu are un scop si nu stim unde vrem noi, ca popor, sa ajungem. Din lipsa de scop, nu avem nici strategii. Orice justificare a acestei lipse( timp, bani, nepricepere s.a.) nu face decat sa ne arate cu degetul.
• Pentru ca suntem dezbinati; eforturile care se fac sunt disparate, prin urmare nu avem forta suficienta in actiuni.
• Pentru ca suntem egoisti si ahtiati dupa avere, o avere care sa se vada, sa strige, sa agreseze. Ce satisfactie avem din asta? Lucirea de invidie din ochii celorlalti.
• Pentru ca avem conducatorii pe care ni i-am ales si, deci, ii meritam. Nu ne plac, dar ii toleram. Fura, mint, fac “afaceri” pe spinarea statului… sunt croiti dintr-o substanta alterata… ii uram ,dar nu facem nimic ca sa ii oprim. Ne complacem.
• Pentru ca ne e frica, suntem lasi. Nu dorim sa facem sacrificii si de aceea alegem solutii usoare. Este mai comod sa ne uitam la TV si sa criticam sau sa fim cinici a propos de orice incercare de a iesi din sablon. Ii lasam pe altii sa incerce, sa-si asume riscurile, apoi – cand treaba merge – ne inghesuim sa apucam cat de mult se poate, unii in detrimentul altora.
• Pentru ca ne place sa fim sefi. Ideea este ca daca esti sef, nu muncesti, ci pui pe altii la treaba, eventual biciuindu-i. Modelul nostru de management este, insa, unul prost, croit pe ruinele autoritarismului si impanat cu “mofturi” de multinationala. Deci, selectez pe unul mediocru ca sa nu-mi ia locul; daca e prost, imi bat joc de el, iar el rabda. Si daca e prost si daca e pila, munceste fara tragere de inima si rezista, desi nu-i place, pentru bani. As putea sa-l dau afara, dar de ce sa mai consum timp, bani si energie ca sa invat pe altul? Mai bine il accept asa, ii mai trag din cand in cand una peste ceafa… “ merge si asa”! Daca nu-l respect, de ce sa ii cer parerea? Daca eu sunt cel mai bun, de ce sa ii respect pe ceilalti ? S-o faca ei ! Sunt aici ca sa castig bani si sa fac cariera. Ce-mi pasa mie de oameni? Daca nu mai merge treaba, plec!
• Pentru ca nu ducem lucrurile pana la capat si nu facem munca de calitate.
• Pentru ca ii sapam pe cei valorosi si le sabotam munca. Gandim pe termen scurt, crezand ca asa scapam de primejdie. GHINION! Primejdia pandeste la colt.

Nu cred ca am epuizat motivele, dar ma opresc aici. Nu sunt de acord cu cei care spun ca prea ne autoflagelam. A-ti recunoaste punctele slabe si greselile, este o conditie pentru a invata si a evolua. Desigur, nu strica sa inventariezi punctele tari si sa le pui la lucru. Dar daca vezi ca nu merge treaba, asa cum e acum, nu-i mai intelept sa fii realist, sa pui degetul pe rana si sa elimini ce merge rau?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s