GALERIA „marilor” FIGURI CONTEMPORANE

Am avut de curand – de fapt as putea sa pun verbul la timpul prezent, caci povestea nu s-a terminat – mult de furca cu ANAF-ul, cum are orice antreprenor lovit de criza. Stiti doar ca in marea de incertitudine care ne inconjoara, doar moartea ( nu sunt morbida !) si impozitele sunt certe. Nu vreau sa spun povestea pas cu pas, caci ar fi plictisitoare ci, inspirata de aceste interactiuni nesfarsite, incerc sa conturez o prima figura din – i-am zis eu- Galeria figurilor… contemporane. Nu !, nu sunt din ceara, sunt cat se poate de reale… adica din carne si oase. Veti fi nevoiti sa faceti apel la « ochiul mintii » ca sa le vizualizati dupa descrierea mea si, credeti-ma !, merita, caci sunt colosale, sunt neinchipuit de comice si de reprezentative pentru timpurile in care traim.

Va vorbesc in continuare despre trista figura a functionarului de la finante, sculptata ferm in registrul comico-tragic al societatii romanesti aflate intr-o vesnica tranzitie. Iata ce face aceasta speta de bugetar:
• In interiorul institutiei nu stie stanga ce face dreapta si nici ca ii pasa nimanui ; se trimit la banca ordine de executare silita fara sa se verifice daca persoana juridica mai are datorii ( poate a platit intre timp, caci decalajul dintre producerea evenimentului si actiunea ANAF este foarte mare) si nu se anuleaza ordine de executare decat daca te duci la ei sa le spui ( de ce au baza de date oare ?) ; banca face popriri, iar ANAF incaseaza sume care nu i se cuvin, iar dace le spui, dau din umar cu nonsalanta ; nu este problema lor.
• Pe functionarul de la Finante nu il intereseaza daca ceea ce scrie/inventeaza/decide/sanctioneaza el are vreo legatura cu realitatea ori il afecteaza pe contribuabil si nici nu ii pasa de acesta ; exemple : « de unde sa stiu eu ca… ? », « colegii mei au facut documentul » etc. si, zic eu « pai nu reprezentati aceeasi institutie ? » ; raspunsul nu mai conteaza, ca oricum tu esti cel care greseste.
• Desi alt coleg se ocupa de « asta », iar el -deci- nu are de unde sa stie care este realitatea, daca mergi la fata locului constati ca acel coleg este in fata lui ; « si ce daca ? » exprima intreaga lui figura.
• Functionarul de la finante stie sa scape de responsabilitate ( « ce vina am eu ? »), ca sa isi salveze somnul de noapte si de zi/ de frumusete de la birou.
• Lucreaza pe pilot automat, fara proceduri clare sau , daca are instructiuni, ele sunt teribil de incalcite si de anti-contribuabil.
• Tu, contribuabil, esti tratat ca un infractor, caci Finantele nu cunosc prezumtia de nevinovatie.
• Este disciplinat – vine si pleaca la ore fixe – dar nu are idee de productivitate sau performanta, atitudine tradusa prin ceva de genul « eu muncesc, nu gandesc ».
• Sta cu spatele la colegii sai si mosmondeste prin hartii sau prin fisierele din PC, care-i sunt tot atat de straine, ca si hieroglifele ; dupa principiul « gunoi la intrare, gunoi la iesire », scoate hartii in deplina si voita ignoranta a ceea ce face colegul sau cu care ar fi trebuit sa se coreleze ca sa rezulte un document cu sens.
• Lucreaza inghesuit printre hartii, acarieni si praf, in spatii inestetice, prost aerisite, chiar prost dotate, motiv pentru care chiar ii gasesc o scuza ca are mintile atat de « inghesuite ».
• De fapt, pentru ca reprezinta autoritatea statului, indiferent cat de logice iti sunt argumentele, numai el are dreptate ; pana la urma, te lasi pagubas pentru ca, se stie, cel mai destept cedeaza.

Nu ai cum sa castigi in fata lui si nici nu poti sa ceri dreptate nicaieri. Statul si functionarii lui sunt atotputernici, nepasatori si reci… Ce-i de facut ?
Iata o provocare pentru noi toti. Ce sa facem, ca cetateni, astfel incat sa schimbam lucrurile si sa ne bucuram de drepturi civile normale intr-o societate democratica, europeana, civilizata ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s