Un gand curat de sarbatori

Vin sarbatorile… Agitatie, cumparaturi, munca, urari, planuri, cadouri, iar munca … o perioada incarcata pentru cei mai multi dintre noi.

Pregatim casa, masa, distractia, dar pe noi insine ne pregatim? A, daaa… stiu ca mesajele publicitare ne invita sa cumparam de toate chiar si pe ultima suta de metri, iar televiziunile ne arata cu ce se indeletniceste romanul in prag de Craciun. Cum isi comanda el pe Internet, cum priveste cu jind la produsele traditionale cu preturi astronomice, cum taie de pe lista bradul, jambonul, somonul si cadourile opulente. Cel mai tare ma agaseaza clipurile cu „ai 5000 de minute in retea” si altele cu continut asemanator. De parca singura noastra preocupare ar fi aceea de a sporovai vrute si nevrute cu prieteni, cunostinte, colegi, apropiati, indepartati si chiar dusmani. Este cumva echivalentul modern al indemnului lui Ion Heliade Radulescu „Scrieti, baieti, numai scrieti!”. In zilele noastre, nimic nu mai conteaza decat daca esti in retea si vorbesti… vorbesti… cum altfel? decat la telefonul mobil sau in fata calculatorului. Un fel de a vorbi, vorbire, ca sa treaca timpul ( de ce oare? nu este el pretios?) si sa consumam minutele oferite cu atata „generozitate”. Uitam ca tocmai acest miraj al „for free”-ului ne prinde in lat si ne tine captivi fara sa ne dam seama. Suntem prizonierii unui sistem „consumerist” care ne manipuleaza la greu, caci fara noi -consumatorii- nu ar exista. Asa ca, pe nesimtite, devenim masa de manevra a unor angrenaje de afaceri care ne vor depersonalizati,  goliti de dorinte si de opinii, usor de dirijat, pentru ca acele business-uri sa prospere. Atentie, deci, la mesajele care vin catre noi din toate directiile!

Urarea mea pentru toti cei care citesc aceste randuri este de a se opri din alergarea asta continua si de a isi gasi ragazul sa stea cateva clipe cu propria persoana. Sa isi asculte gandurile, sa isi inteleaga nazuintele, sa isi formuleze propriile alegeri. Sa nu uite ca au un suflet care si el are nevoie sa fie pregatit de sarbatoare. Sa nu uite de cei dragi, pe care – poate-  i-au neglijat in ultimul timp. Sa nu uite de micile bucurii care sunt la tot pasul si asteapta ca cineva sa intinda mana si sa le culeaga ca leac pentru propriul suflet. Sa nu uite sa daruiasca si sa traiasca bucuria prin contagiune cu bucuria celor dragi, celor multi, celor anonimi…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s