Dezvoltarea echipei in varianta romaneasca

Cand discut despre ECHIPA, asa cum o vad functionand in practica de la noi, nu pot sa fiu pozitiva chiar daca imi doresc acest lucru. Ceea ce ma surprinde cel mai mult este faptul ca, desi se invoca mult virtutile lucrului in echipa, resorturile interioare care conduc cu adevarat  o echipa la performanta raman necunoscute managerilor romani.  Chiar si atunci cand sunt cunoscute, ele raman teorie, litera moarta, in cele mai multe cazuri. De ce se intampla asa? Nu  spun in stil caragielean „FATALITATE!”, ci ma straduiesc sa deslusesc cauzele, asa cum imi apar ele in urma experientelor avute cu colective mai mari sau mai mici din diferite domenii de activitate. Iata ce am sesizat:

  • orgolii personale prea mari, dublate de dezinteres pentru oamenii care alcatuiesc echipa; managerul are de obicei o incredere exagerata in sine, de unde convingerea ca el stie mai bine,  doar el are experienta si inteligenta necesare;  ceilalti nu se pricep destul, ca de aceea ei sunt doar subalterni;  adesea legatura intre sef si subordonati este artificiala, consecinta fiind ca membrii echipei devin demotivati, dezinteresati si , in final, neproductivi.
  • interese personale puse inaintea celui general.
  • neintelegerea/necunoasterea rolurilor; uneori nici chiar managerii insisi nu-si stapanesc prea bine rolul: am vazut destul de des sefi care dau pe ceilalti la o parte si pun ei mana sa execute, lasand coordonarea si functionarea echipei la voia sortii; am vazut si sefi care isi vad de grijile lor extraprofesionale si lasa activitatea  pe seama membrilor echipei; pe de alta parte, uneori nu toti membrii stiu ce au de facut , mai ales daca este o sarcina noua si chibiteaza fara rezultate concrete.
  • slaba comunicare, lipsa discutiilor de clarificare, de consultare; cel mai evident aspect este incapacitatea de a asculta: cei mai multi vorbesc, adesea deodata, dar aproape nimeni nu ii asculta; efectul este ca se pierd multe idei, se consuma timp si energie fara rost, iar oamenii se simt frustrati ca nu le sunt luate in considerare ideile; lipsa de ascultare arata ca nu exista respect, nu exista incredere si, fara acestea, nu poate fi comunicare si nici echipa performanta.
  • trecerea rapida peste etapa de pregatire a sarcinii/ de planificare si precipitarea pentru a executa sarcina.
  • exces de competitivitate: chiar cand echipele ar trebui sa coopereze, adesea ele se confrunta, desi firma nu are nimic de castigat din asta; din nou, apar orgoliile exacerbate.
  • individualism- romanilor le place sa se afirme ca indivizi si nu se dau in vant sa fie evidentiati ca  echipa; functioneaza presupozitia ca daca echipa castiga, meritul este al sefului, iar daca echipa esueaza, doar membrii sunt vinovati de asta;
  • adesea se cauta vinovati, nu solutii la problemele aparute si astfel se iroseste energia ; oamenii devin defensivi, consumand energie ca sa inlature suspiciunea, nu ca sa produca idei.
  • echipele nu isi asuma insuccesul, asa incat nu invata suficient  din ceea ce li s-a intamplat; ca sa inveti, trebuie mai intai sa recunoasti ca nu ai avut succes si sa intelegi ce poti face mai bine data viitoare.

Cam acesta este esentialul legat de functionarea echipelor de la noi. Cred ca mai avem multe de facut si acum suntem in faza in care nu stim de unde sa incepem. Marturisesc ca nici eu nu ma pot pronunta. Stiu doar ca ar trebui sa fim realisti si sa ne propunem sa schimbam  in bine lucrurile. Sa incepem de undeva si sa fim consecventi. Si, mai ales, sa fim onesti, sa dorim cu adevarat sa valorificam toate resursele echipei si sa intelegem menirea ei. Sa renuntam la vorbe si sa trecem la fapte.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s