Prea multa pauza strica- ganduri despre educatie

Diverse activitati in care m-am lansat in ultima vreme m-au tinut departe de acest canal de comunicare. Este drept, am jurnalul meu, dar acela este doar pentru mine. Normal ar fi ca dupa atata timp sa reiau posturile cu ceva „suculent” ori „consistent”, insa dupa pauza de gandire este dificil.

Am sa incerc cateva ganduri despre educatie, o problema care ma preocupa si care reprezinta o importanta miza pentru viitor. Un studiu facut nu cu mult timp in urma , se pare singurul in lume despre viitorul educatiei, prezinta directiile in care se va dezvolta acest domeniu in urmatorii 20 de ani. Ce importanta are aceasta informatie? Se pare ca exista organisme , guverne si  autoritati care privesc inainte, cerceteaza si se aliniaza tendintelor, pentru ca lumea se schimba, iar institutiile de invatamant, ca si organizatiile ce se preocupa de formarea adultilor, trebuie sa isi schimbe si ele specializarile, metodele si obiectivele.

Se pare ca pana in anul 2030 vom asista la generalizarea sistemelor integrate de invatare pe tot parcursul vietii si la un tip de cunoastere si invatare just-in-time, la utilizarea simularilor ( realitate virtuala) on-line globale, ca instrument principal de cercetare in varii domenii, la extinderea educatiei individualizate ( focalizata pe nevoile specifice de invatare/dezvoltare ale fiecarei persoane), la aparitia unor programe nationale pentru imbunatatirea inteligentei colective, la folosirea pe scara larga a mass-media ca mijloc de dezvoltare a cunoasterii, la utilizarea dispozitivelor de inteligenta artificilala portabile s.a. Se vorbeste mult despre inteligenta colectiva, ca model nou de cunoastere. Acum ea este reprezentata de Wikipedia si de Google, dar in viitor s-ar putea dezvolta si alte forme de democratizare a rezultatelor  creativitatii si cunoasterii.  Abordarea de tip inteligenta colectiva are avantajul ca aduna mai multe forte pentru a lucra impreuna ca sa rezolve problemele cu care se confrunta omenirea si va duce in final la reformarea sistemului educational, in scopul dezvoltarii acestuia.

Principiul „long life learning” va fi sustinut de sisteme integrate de invatare continua bazate pe imbunatatirea clasificarilor competentelor cerute de diferite ocupatii pentru toate grupele de varsta. Si cand spun ocupatii, ma gandesc la unele care astazi nu exista sau exista intr-o forma „primitiva”, in special in domeniul inteligentei artificiale, dar nu numai in tehnologie, ci si in stiintele comportamentale, in tot ceea ce este legat de viata si de constiinta. De aceea, educatia se va axa tot mai mult pe abordarea nevoilor spirituale ale oamenilor  si va crea un curriculum care sa includa dezvoltarea emotionala, respect pentru diversitatea culturala, accent pe cunoasterea „soft”.  Educatia individualizata, posibila datorita progreselor din diverse domenii: Internet, stiintele cognitive, medicina, inteligenta artificiala, poate deveni nucleul noii paradigme educationale. Ajutati de tehnologia informatiei si de metode noi in educatie – mentoring, coaching – profesorii isi vor schimba rolul actual, ei devenind o sursa de inspiratie pentru afirmarea creativitatii si facilitarea invatarii pe tot parcursul vietii.

Sigur, va exista o dilema legata de cat de mult ne va afecta tehnologia, de etica si scop, atunci cand dezvolti dispozitive si echipamente. Cresterea nivelului civilizatiei materiale a produs in ultimul secol efecte negative asupra dezvoltarii spirituale. Unul important, in opinia mea, este alienarea individului, instrainarea, deposedarea  acestuia de energiile creatoare, de constiinta, mai ales de cea colectiva. Tocmai de aceea, educatia va avea in continuare o misiune importanta, aceea de a  nu lasa mintea si spiritul sa leneveasca, ci sa le ajute sa infloreasca, sa produca solutii viabile pentru umanitate.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s