Echipa si abordarea sistemica

Am mai scris despre abordarea sistemica, iar acum este momentul sa revin la idee pentru simplul motiv ca o consider o solutie fezabila in aceste vremuri tulburi si incerte.  Ideea de baza este sa abordam orice activitate, orice entitate economica si/sau sociala dupa modelul organismelor vii, avand urmatoarele caracteristici:

– forma de organizare : RETEAUA

-intensificare a schimburilor cu mediul

-accent pe elementele de cunoastere, de actualizare permanenta, deci accent pe gestionarea schimbarii.

Reteaua este mai degraba un cadru informal pentru orice activitate, un mediu prin care circula informatia relevanta. Cand spun relevanta, ma gandesc la mesajele semnificative pentru membrii ei, acelea care declanseaza schimbarea. Este nevoie de acest cadru informal ca sa eliminam o parte din rezistenta la schimbare. Atat cadrul, cat si managerii ( de fapt ei creeaza  cadrul!) sunt raspunzatori de existenta fenomenelor de consultare, de informare si de emulatie de idei, care faciliteaza obtinerea unor  solutii viabile pentru situatiile de schimbare. Daca dorim nu numai sa supravietuim, ci si sa performam intr-o lume in continua miscare, suntem nevoiti sa urmam calea cunoasterii, a dezvoltarii personale si  a crearii si valorificarii „mintii colective”.

Teoria abordarii sistemice are cateva aspecte esentiale, asupra carora orice manager, orice lider este invitat acum sa reflecteze: managementul cunoasterii, fenomenul invatarii organizationale, emergenta ( care presupune creativitate), raportul dintre planificare si emergenta. De fapt, se spune ca provocarea actuala in mediul de afaceri este sa se gaseasca echilibrul intre creativitatea emergentei si stabilitatea planificarii, iar liderii de astazi au doua sarcini majore in acest context : sa comunice o viziune coerenta care sa inspire si sa faciliteze aparitia noului.  In continuare ei au de creat in structurile pe care le administreaza mediul, cadrul si mecanismele concrete pentru a aborda schimbarea prin intermediul imbogatirii cunoasterii.

Echipa este o structura ce poate fi asimilata cu o retea. In perioade dificile, activitatea in echipa bazata pe cooperare, pe obiectiv  comun, pe impartasirea informatiei, pe sprijin si stimulare a creativitatii este de natura sa genereze sinergie, de unde concluzia ca  echipa reprezinta structura cu cel mai mare potential de reusita. Flexibila, temporara in timp, productiva, creativa, dinamica, profitabila. Ce putem face concret in situatia actuala? Iata cateva directii de urmat:

  • sa analizam stilul de lucru si componenta echipelor ; sa ne asiguram ca exista acolo oameni care pe langa competente au si profilul atitudinal necesar, dovedit in activitatea curenta: adaptabilitate, toleranta, cooperare, altruism, interrelationare, capacitate de a invata, incredere, devotament; atentie, deci, la selectie si la evaluare
  • sa facilitam schimbul de elemente de cunoastere: informatii, experiente, know-how, transformand cunoasterea tacita ( a fiecarui membru) in cunoastere explicita ( a echipei) prin dezvoltarea comunitatilor de practica, prin crearea de cai de comunicare ( Intranet, intalniri informale etc.)
  • leadership de clasa bazat mai ales pe intelegerea profunda a naturii umane si pe respect al sentimentelor si nevoilor oamenilor
  • accent pe RELATIE in cadrul echipei; reteaua de relatii are rolul de a crea proximitatea psihologica; ea include persoane alese cu grija, fiecare avand o specialitate si o experienta deosebite, dar si profilul de care vorbeam mai sus, ceea ce le permite sa schimbe liber informatie, aceasta fiind cheia supravietuirii echipei.

La final, in loc de orice concluzie asupra ideii de a utiliza cu intelepciune si inspiratie tandemul  echipa-retea, aleg sa prezint cateva aspecte care deosebesc echipele excelente de cele mediocre: empatia, cooperarea si efortul comun, dorinta de a progresa, initiativa si atitudinea proactiva, increderea in echipa, flexibilitatea fiecarui individ pentru indeplinirea sarcinii, crearea de contacte cu alte echipe, autoobservarea si feed-back-ul ( invatare, deci!). Stiinta avem, ne trebuie ceva vointa.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s