NOI SUNTEM MULTIMEA

In vremurile grele pe care le traim noi, romanii, tindem sa actionam ca o multime, cu tot ce aduce nefast aceasta realitate. Am vazut de curand manifestatii , imbranceli in Parlament si am avut revelatia ca ne paste blestemul multimii. Suntem impulsivi, iritabili, exagerati in reactii, intoleranti si autoritari. Chiar de asta avem nevoie acum ?

Primul semn ca ai de a face cu o multime pe cale de structurare il reprezinta disparitia personalitatii/constiintei individului si orientarea gandurilor si sentimentelor persoanelor in aceeasi directie. Se naste o entitate care dispune de ceea ce Gustave leBon numeste « sufletul multimilor », acela care ii face pe oameni sa gandeasca si sa actioneze cu totul diferit de felul in care ar face-o ca indivizi izolati. Substratul este inconstient si este alcatuit mai ales din influente ereditare. Oameni foarte diferiti ca educatie, inteligenta si preocupari pot fi astfel apropiati in tot ceea ce tine de sentiment, religie, politica, morala, simpatii/antipatii etc. Multimea este anonima, iar apartenenta la ea il scuteste pe individ sa mai fie responsabil pentru actele sale si este foarte impresionabila, foarte receptiva la sugestii, de unde usurinta cu care poate fi manipulata. In plus, cum spune leBon, « multimile nu cumuleaza inteligenta, ci mediocritate ».

Observatiile si concluziile la care ajung multimile sunt eronate si reprezinta de regula simpla iluzie a unui individ / partid care i-a sugestionat prin contagiune pe ceilalti. In adunarile publice sa aud frecvent exagerari, minciuni prin omisiune, repetitii, afirmatii fara demonstratie, procedee clasice de sugestionare care functioneaza, caci logica multimilor este bazata pe asocierea unor evenimente sau fapte disparate care nu au decat o aparenta legatura unele cu altele si pe generalizarea cazurilor particulare. Transformarea acestora in convingeri capata acele caracteristici de acceptare neconditionata si intoleranta exacerbata pe care le vedem si auzim in transmisiile TV. Sa nu uitam, insa, ca ( a propos de forta cu care renegam guvernul si celelalte institutii ale statului) acestea nu sunt nici bune nici rele in sine, ci sunt asa cum le facem noi, ca popor, prin oamenii pe care ii alegem sau ii toleram in acele pozitii. LeBon mai spune ca cei care ne conduc nu sunt niste cugetatori, ci niste oameni de actiune inzestrati cu vointa puternica si adesea oratori iscusiti, care isi urmaresc propriile interese manipuland multimile. Va suna cunoscut ? Mai departe, inca o idee a aceluiasi autor : regimul parlamentar sintetizeaza idealul popoarelor civilizate, dand expresie ideii , eronata din punct de vedere psihologic, dar acceptata de toata lumea, dupa care foarte multi oameni adunati laolalta sunt cu mult mai capabili decat mai putini oameni sa ia o decizie inteleapta si de sine statatoare intr-o problema data. Cum ar fi in cazul nostru, problema restructurarii cheltuielilor bugetare.

Ce vreau sa spun cu toate acestea ? Pai,… sa ne uitam mai intai fiecare in « ograda proprie » si sa facem un pic de curatenie. Suntem morali, curati la suflet ? Avem directie ? Ne luam soarta in propriile maini ? Suntem dispusi la sacrificii pentru a iesi din impas ? Mai intai fiecare dintre noi, apoi noi ca popor ? Da ? Nuuuu ? Atunci de ce ar fi altfel alesii nostri ?

Ne bucuram adesea de raul altuia si ne preocupa doar propria bunastare, fara sa ne gandim care este sursa acesteia. Am uitat sa fim onesti, generosi si harnici. Am uitat bucuriile simple, faptele bune… Nu mai stim ce este credinta, recunostinta, compasiunea si, da !, nici iubirea. Am coborat foarte jos pe scala valorii umane.

Oare ce avem acum ca popor se datoreaza doar unei gasti de nesatuli si de incompetenti ? Ei sunt ai nostri, si daca este asa, sa avem curajul ca dupa ce ne-am curatat constiinta (sufletul), sa curatam si institutiile care ne reprezinta. Nu avem nevoie de isterie si mediocritate, ci de bun simt, inteligenta, profesionalism si dedicare. Sa nu mai dam vina pe altii, ci sa admitem ca toti avem o vina. Dar din propriile greseli se poate invata. Hai atunci sa fim in sfarsit intelepti si sa invatam din greselile trecutului ! Trecutul ne arata ca n-am fost solidari, noi romanii, si ca am avut nevoie de « domn strain » sa ne conduca. Acum locul conducatorului strain este luat de  FMI sau de UE , fata de care mimam ca asteptam  sa ne spuna ce sa facem. Si dupa ce ne spun, afurisita mandrie !,  noi –multimea! – stim mai bine ce ne trebuie si « o coacem » in stil dambovitean. Haideti sa permitem oamenilor inteligenti sa iasa in fata si sa ii sustinem ca sa aduca natia pe linia de plutire. Sa uitam de saracie, neputinta, hotie si rea intentie ! Sa fim uniti, destepti, increzatori si sa actionam !

Reclame

3 gânduri despre „NOI SUNTEM MULTIMEA

    • Cam asta spuneam si eu, insa nu atat de dur. Cand spui viermi, este ca si cum nu am avea constiinta. Nu suntem, deci, responsabili, ceea ce in opinia mea nu este adevarat. Avem o constiinta, atat una individuala, cat si una colectiva, insa dorm. Sunt inactive. Eu incerc sa trezesc aceste constiinte si sa le fac sa actioneze.

  1. Cine va sa aibe constiinta? Turmentatii astia de romani de alearga precum vitele dupa un kg de zahar sau o litra de ulei si-si vind propria viata si pe cea a urmasilor unor tilhari si calai de le place sa-si spuna „politicieni”?

    Daca asta va sa fie „constiinta”, atunci eu sint un tembel si m-am nascut aiurea, intr-o tara plina doar de eroi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s