Harta nu este teritoriul

Este un adevar fundamental pentru cei care inteleg natura umana si sunt preocupati/ocupati de conexiunea constient- inconstient sau de ce se afla dincolo de „fatada”. Nu trebuie, insa, sa fii specialist ca sa intuiesti avantajul pe care ti-l da cunoasterea/citirea gandurilor celorlalti. „Oglindirea” atitudinii si a  sentimentelor, dublata de completarea ideilor, naste un tip special de rezonanta, un dans al spiritului care are mare potential creator. Primul pas pe acest drum il reprezinta interiorizarea ideii  ca fiecare are propria reprezentare (HARTA) a realitatii ( TERITORIUL). Apoi este nevoie de vointa si de perseverenta, ca sa exersezi des aceasta atitudine pana devine a doua natura, iar ca sa fii sigur ca rezultatul efortului tau este unul pozitiv, benefic, este important sa nu uiti de aspectul moral: sa nu faci rau semenilor tai, sa nu te folosesti de ei castigand acest avantaj al cunoasterii, ci sa ii ajuti sa se dezvolte si ei.

Este un pas imens, caci – dupa cate observ tot mai des in jurul meu – astazi fiecare se lupta sa-si impuna propria realitate semenilor lui. Doar el si numai el are dreptate. Lucrurile stau bine doar asa cum le-a asezat el. Ceilalti gresesc. Exista un singur adevar si o singura realitate.  Si … uite asa!, oamenii devin tot mai insensibili, tot mai insingurati, tot mai nefericiti. Chiar si aceia care reusesc pe moment sa castige. Ca fiinte imperfecte ce suntem, nu reusim – totusi- sa surprindem corect si complet natura realitatii, ci ii dam  interpretari proprii, filtrand-o prin intermediul perceptiei. O facem astfel suportabila. Sau chiar admirabila. Atunci de ce adevarul ar fi doar al unuia singur? De ce ai avea doar tu dreptate, de ce nu si colegul sau seful ori dusmanul tau? De ce nu le-am acorda si lor dreptul de a avea propria harta? Nu ar fi doar un gest elegant sau marinimos, ci unul de mare intelepciune.

Vad in asta radacinile empatiei adevarate, ca sursa a progresului. Caci, desi  vorbim mult despre empatie ( este modern!), nu intelegem natura ei. O declamam doar, nu o traim. Daca admitem ca exista un singur teritoriu si nenumarate harti, fiecare individ avand propria harta, atunci vom incepe sa pricepem ce este empatia. Daca exersam observarea atenta si ascultarea, straduindu-ne sa pricepem cine este si ce gandeste celalalt, apoi renuntam sa ne luptam cu el ca sa ii impunem propria reprezentare, atunci da!, experimentam empatia. Atunci chiar reusim sa gasim teme de comunicare si – vom fi surprinsi! – putem sa refacem „rupturile” din trecut. Aceasta atitudine ne va deschide imense posibilitati, caci vom accesa resursele interne nebanuite, inspiratia, intuitia, energia creatoare, iar toate acestea vor sti sa ne indice oportunitatile. Este vorba aici de spirit si de bogatia acestuia la care ai acces doar facand o schimbare „marunta” de atitudine: HARTA NU ESTE TERITORIUL.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s