Nimic nou pe frontul romanesc

Vorbesc de front, caci asistam la un lung si istovitor razboi al clasei politice/conducatoare cu propriii cetateni. A inceput acum 20 de ani, ca sa ma refer doar la perioada postdecembrista si la ceea ce trebuia sa fie o victorie a bunului simt, a competentei, a capitalismului in dauna socialismului si, de ce nu?, a cetatenilor normali impotriva asupritorilor de orice provenienta. A inceput cu mult entuziasm si a ars multe pasiuni. A impus o clasa politica si s-a aratat Europei si lumii in chip de tara civilizata, indreptatita sa stea la aceeasi masa cu marile puteri. Au fost suisuri si coborasuri, mari cacealmale, mari scandaluri, au fost revolte, proteste, sarbatori , realizari ( ar trebui sa le scriu cu litere mici, mici, caci nici nu stim de ele) si, iata!, crize; s-au creat averi uriase, si asta nu doar datorita „priceperii” si muncii intreprinzatorilor autohtoni.

Este normal, in faza asta de capitalism salbatic, de acumulare primara a capitalului, sa existe multe derapaje si sa asistam la aparitii fulminante, alimentate de banii castigati peste noapte, dar si la caderi spectaculoase. Ziarele, mai ales tabloidele, si televiziunile s-au specializat in a hrani poporul cu „circul” monden. Traiesc si ele, caci circul este gustat de „bobor”, traiesc bine merci si personajele pe care le promoveaza, caci asta este cel mai ieftin marketing. Si tine, caci prostul gust si lipsa de morala au coplesit aceasta tara.

Asa cum suntem noi, asa este si clasa politica. Superficiala, materialista, grobiana, lipsita de scrupule, flamanda si avida de putere si de bani. In ultimii 20 de ani, cei care ne conduc au reusit sa puna in miscare niste retele de interese care functioneaza foarte bine. Ele da, nu si tara unde exista si de unde sug seva vitala. Daca n-ar fi fost tara asta, Romania, ele n-ar fi putut sa se ingrase cu nerusinare ca sa dispretuiasca totul in jurul lor.  Tara poate sa se duca de rapa. Tara poate sa rabde de foame, poate sa tremure de teama viitorului tot mai sumbru si poate sa o ia razna incotro vede cu ochii. Retelele sunt la adapost, caci au avut de unde sa fure  si nu le-a pasat. Este rau, insa, ca noi i-am lasat si i-am ales sa ne duca in mizerie morala si  in saracie.

Avem clasa politica pe care o meritam, caci – sa fim sinceri!- daca nu putem sa producem decat asa specimene, inseamna ca ne meritam soarta. Daca nici acum , in ceasul al 12-lea nu ne trezim, sa nu ne plangem, caci nu avem nicio scuza. Nu ne plac elitele, nu ne-au placut niciodata. Nu vrem munca, vrem asistenta sociala. Radem de cei care muncesc si ne plangem de cat de greu o ducem. Ne bucura necazul altuia, nici vorba sa il ajutam si ce-i al tau e si al meu, adica ne place sa luam ce este al altuia. Iar in Europa, a lua se traduce chiar cu a fura si ni s-a dus vestea. Suntem priviti chioras si respinsi de cate ori cerem ceva. Nu suntem de incredere. Luptam de ani de zile si, vorba catavencilor, „am infrant!”.

Se pare ca razboiul poporului roman cu el insusi continua si va continua pana cand germenele/dorinta schimbarii va incolti in interiorul individului si se va propaga, prin intermediul retelelor. Cand va atinge o masa critica, vom vedea schimbarea.   Acum sunt conditii ca acest fenomen sa inceapa.  Eu „lucrez” deja. Cine se alatura?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s