AVATAR sau luxul conservarii energiei

Am vazut, in sfarsit, filmul „Avatar”. Spun „in sfarsit”, pentru ca este in mare voga si da bine sa intri in clubul celor vrajiti de marea realizare, iar eu sunt intarziata din aceasta perspectiva. Nu stiu ce apreciaza altii la acest film sau daca aceasta admiratie are legatura cu mesajul. Pot sa spun ce am apreciat eu la el, eu fiind o persoana care nu iubeste genul SF, nici excesul de tehnologie, nici cliseele actuale aducatoare de cash ale artei cinematografice. Nu neaparat in aceasta ordine, pe mine m-au impresionat: imaginea, coloana sonora si mesajul catre umanitate. Adica mesajul pe care l-am receptionat eu si care corespunde cu convingerile si cu preocuparile mele din ultima perioada. Este la fel ca in cazul unei metafore, nu exista o interpretare corecta, ci fiecare individ are propria traducere, corespunzatoare „teatrului” sau interior.

Avatar, asa cum este substantivul definit in Dictionarul enciclopedic, inseamna transformare, metamorfoza, schimbare, adesea in rau, in evolutia unei fiinte. In film, schimbarea propusa este una „de bine” si apare sub forma unei pendulari intre lumea reala si cea a visului, dar si ca o incercare de transformare profunda a omenirii. O omenire care traieste doar in material, intr-un mod egoist, violent, in acest fel provocand auto-distrugerea.  Va suna cunoscut?

Poporul Na’vi detine un lucru sfant, copacul sufletelor, care concentreaza tot ceea ce este luminos, pozitiv si valoros in acele fiinte, o chintesenta a energiei creatoare, regeneratoare. De fapt, filozofia lor se rezuma la urmatoarea fraza: toata energia este imprumutata si intr-o zi trebuie sa o dai inapoi. Cui? Retelei uriase care exista in lumea Na’vi – „ceva care pluteste si ne leaga”- intre tot ce este viu: humanoizi, plante, animale etc. Aceasta energie vine din suflet, un suflet curat, neperturbat de emotii distructive, aflat intr-o comuniune deplina cu natura inconjuratoare. Cand spun comuniune, ma refer la intelegerea care exista intre elementele amintite, la convietuirea lor armonioasa si la sprijinul reciproc in procesul evolutiei.

Asa ca, la final, avatarul lui Jack este renuntarea la lumea reala ( a masinilor, soldatilor, distrugerii) si transformarea visului in realitate. Nu sunt putini cei care sustin ideea ca adevarata bogatie se afla dincolo de realitate si minte rationala, adica in subconstient si in mesajele lui transmise prin intermediul viselor. Deci, ne putem  permite sa visam si sa aducem din adancurile fiintei noastre sentimente pozitive, forta si energie creatoare, astfel incat sa transformam lumea. Orice schimbare incepe cu noi insine. Hai sa facem ceea ce la prima vedere pare un sacrificiu ( sa ne depunem la radacina copacului sufletelor), ca sa ne reincarnam in fiinta superioara care are energia de a schimba lumea din jur. Acesta este mesajul pentru mine.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s