Coaching-ul, un proces de emergenta

Emergenta este un fenomen ce presupune aparitia neplanificata, spontana a NOULUI, definit ca ceva diferit fata de starea preexistenta. In coaching  emergenta echivaleaza cu aducerea « la suprafata » a tiparelor de gandire ale clientului, in special ale  celor negative,  si  descifrarea barierelor care il impiedica pe acesta sa progreseze sau sa obtina ceea ce isi doreste. Emergenta inseamna schimbare. Uneori coach-ul creeaza in mod deliberat confuzie in mintea clientului prin intermediul intrebarilor paradoxale,  facilitand astfel emergenta.

 Intr-un proces de coaching, coach-ul “vinde” clientului spatiu si timp de gandire, iar clientul « cumpara » acest serviciu.  Este o viziune mercantila, dar dincolo de ea exista ceva care merita experimentat, trait. Ce se intampla de fapt ? Coach-ul il ajuta pe client sa-si exploreze propria realitate, prin urmare o sesiune de coaching este un spatiu rezervat clientului. Prin tehnici specifice – tacere, ascultare, validare, intarire pozitiva, intrebari puternice de diverse tipuri-  coach-ul il ghideaza pe client spre solutii la problemele sale si il ajuta sa sparga vechile tipare / bariere interioare/ blocaje care l-au oprit in trecut, intretinandu-i astfel concentrarea asupra viitorului si asupra obtinerii unor rezultate masurabile. Viitor, schimbare, motivatie si actiune. Cam acestea sunt cuvintele-cheie.

 La finalul procesului de coaching, clientul va fi capabil sa isi schimbe perspectiva si sa actioneze in mod sustinut pentru a isi atinge propriile obiective, adica acelea pe care coach-ul l-a stimulat sa le verbalizeze. Sunt ale lui, crede in ele, este – deci-  probabil ca va fi suficient de responsabil pentru a le pune in practica. Daca este nevoie, coach-ul poate interveni ca sa il responsabilizeze pe client astfel incat acesta sa duca pana la capat ceea ce si-a propus.

 Mai presus de orice, acest dialog al coach-ului cu clientul  presupune cladirea unei relatii bazate pe un tip de rezonanta emotionala speciala, pe armonie si pe respect reciproc. Este o relatie plina de provocari : coach-ul nu face lucrurile in  locul clientului, nu este acolo ca sa aiba grija de acesta sau sa fie « dragut » cu el, este acolo ca sa sparga tipare si ca sa il insoteasca pe client in procesul de schimbare.

 Inchei cu imaginea pe care mi-o sugereaza mie coaching-ul : este ca si cum ai merge pe bicicleta si ti-a sarit lantul ; pedalezi, insa stai pe loc ; coach-ul te ajuta sa vezi ca ti-a sarit lantul si sa il repari ca sa poti ajunge la destinatie. In lipsa acestuia, se poate intampla ca in bancul urmator :

 « Un biciclist  fara probleme « tehnice » il ajunge din urma pe un altul, caruia ii sarise lantul la bicicleta si se ostenea degeaba sa inainteze. Ca sa il ajute, primul ii striga :

–         Vezi ca ti-a sarit lantul !

–         Ce zici ?

 Din nou, mai tare.

–         Vezi ca ti-a sarit lantul !

–         Ce zici ?

 Si tot asa, pana cand cel cu problema ii raspunde :

– Nu aud, ca-mi bate lantul. »

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s